WIJ HETEN JE VAN HARTE WELKOM

Nistelrode is een echt Brabants dorp. Hoewel Wim Sonneveld in het lied “het Dorp” Deurne bezong, had de tekst volledig op Nistelrode van toepassing kunnen zijn. Het Raadhuis met een pomp ervoor, een kerk, een kar met paard. Alleen heette de slagerij niet J. van der Ven, maar T. van der Ven…. Maar dat zien we door de vingers…. Nistelrode is een gezellig dorp in de Meierij van Den Bosch. Ook schilder Piet Mondriaan had dit al vroeg in de gaten. Begin 20e eeuw woonde hij een tijdje in Uden, maar fietste iedere dag naar Nistelrode om in Café ’t Tramstation te kaarten met de boeren uit Nistelrode. Hier kende men hem als Piet de Schilder. Hij schilderde dan ook meerdere schilderijen in Nistelrode. Niet de bekende vlakken in rood, geel en blauw, maar realistische voorstellingen van boerderijen, schuren en interieurs in een stijl, die aan Van Gogh doet denken. Tussen 1903 en 1905 schilderde hij, zover bekend 5 werken in Nistelrode. Hij werd erg goed bevriend met Haske en Nelleke Verkuijlen, die woonden aan het Kantje. Het uitzicht vanuit de B&B is op de achterkant van het boerderijtje waar zij vroeger woonden.

“Er zijn echter meerdere opgravingen in en rondom het dorp gedaan, die bewijzen dat Nistelrode al veel vroeger in trek was.”

De eerste vermelding van de naam Nysterle (Nistelrode) stamt van tussen 1200 en 1237. Er zijn echter meerdere opgravingen in en rondom het dorp gedaan, die bewijzen dat Nistelrode al veel vroeger in trek was. In de jaren ’20 werden Keltische Urnen uit de IJzertijd gevonden, daterend van 800-500 voor Christus. De grootste bronsschat van de Romeinen, ooit in Nederland gevonden, werd opgegraven in 2004. In 2017 werden sporen van 45 Romeinse huizen gevonden, waarvan er 12 zeker van voor de jaartelling zijn.

Nistelrode is tegenwoordig vooral bekend om ’s lands grootste modewarenhuis Van Tilburg. Het familiebedrijf is al sinds de jaren ’50 gevestigd in ons dorp. Inmiddels uitgegroeid tot een begrip in heel Nederland. U kunt hier van top tot teen worden aangekleed. Tussendoor een lekkere kop koffie in de koffiebar of lunch in de Orangerie. In ’t Bakhuys kan de dag worden afgesloten met een (h)eerlijke maaltijd, bereid door Ivo Tousain, een goede bekende van ons.

“Een afwisselende lappendeken gebleven van kleinschalige landbouw, bospercelen en boerenerven.”

De St. Jorishoeve staat in “de Rauw Hei”, wat zoveel betekent als woeste heidegrond. Door eeuwenlang stug volhouden door de lokale boeren is de van oorsprong slechte grond toch geschikt geworden voor landbouw en veeteelt. Van de oorspronkelijke heide is dan ook niet veel meer terug te vinden. Wel is het gebied wonder boven wonder gespaard gebleven voor de alles vernietigende ruilverkaveling uit de jaren zeventig en tachtig. Het is een afwisselende lappendeken gebleven van kleinschalige landbouw, bospercelen en boerenerven. Dit alles samen noemt men een coulisselandschap. Een gewaardeerd woongebied voor vele wilde dieren. Een ontmoeting met een buizerd, haas of konijn is bijna onontkoombaar, maar de geluksvogels spotten de das, vos, ree, bos- of kerkuil. En heb je echt je dag dan zie je de blauwe diamant voorbij schieten boven de wetering aan het zandpand: namelijk de ijsvogel! Deze prachtige natuur beperkt zich niet alleen tot de directe omgeving van het huis, maar de St. Jorishoeve is op loop- en fietsafstand van een paar van Brabants mooiste natuurgebieden: de Maashorst en zandverstuiving de Bedafse Bergen. Kortom voor natuurliefhebbers is ons stekkie meer dan de moeite waard.

Ook wat betreft cultuurhistorie is er van alles te bezichtigen in de omgeving: een dorp verderop, in Heeswijk-Dinther het prachtige kasteel Heeswijk. En niet te vergeten de Kilsdonkse Molen. De enige watervluchtmolen van Nederland. Beide monumenten zijn te bezoeken en te bezichtigen. Op ongeveer 25 kilometer ligt ‘s-Hertogenbosch, met de meeste in het centrum gelegen middeleeuwse panden van ons land. Een prachtige historische stad. Een absolute aanrader is de rondvaart over de Binnendieze, een riviertje waar de Bosschenaren van weleer gewoon overheen gebouwd hebben. Een interessante en spannende bezichtiging middels elektrische fluisterboot van de onderkant van Den Bosch! En wat dacht u van ‘s lands grootste kathedraal: de Sint Jan’s Basiliek? Onze Lieve Vrouw van den Bosch kan uiteraard niet overgeslagen worden. Na een devoot bezoek hebt U een echte Bossche Bol van Jan de Groot verdiend, de enige echte!

NISTELRODE

Een echt Brabants dorp

“DE RAUW HEI”

Woeste heidegrond

“NYSTERLE”

Nistelrode